среда, 11 мая 2016 г.

Лікування аутизму

        Практично повністю позбавитися від симптомів захворювання не вийде, але якщо докласти максимум зусиль батькам і психологам, то цілком можливо, що придбають навички спілкування і самодопомоги діти-аутисти. Лікування повинно бути своєчасним і всебічним.
Головною його метою повинно бути:
  • Знизити напругу в сім’ї.
  • Підвищити функціональну незалежність.
  • Поліпшити якість життя.
       Будь-яка терапія підбирається для кожної дитини індивідуально. Ті методи, які дають відмінні результати з однією дитиною, можуть зовсім не працювати з іншим. Після використання методик психосоціальної допомоги спостерігаються поліпшення, це говорить про те, що будь-яке лікування краще, ніж його відсутність.
      Є спеціальні програми, які допомагають дитині освоювати навички спілкування, самодопомоги, знаходити робочі навички, зменшують прояви симптомів захворювання. В лікуванні можуть використовуватися наступні методи:
  • Трудотерапія.
  • Логопедична терапія.
  • Структуроване навчання.
  • Навчання соціальним навичкам 
                           
      Крім таких програм використовують зазвичай і медикаментозне лікування. Призначають препарати, що знижують тривожність, наприклад антидепресанти, психотропи та інші. Не можна використовувати такі ліки без призначення лікаря.
      Змін повинен зазнати і раціон дитини, необхідно виключити продукти, збудливо впливають на нервову систему. В організм має надходити достатня кількість вітамінів і мінералів.
Дієта. При лікуванні раннього дитячого аутизму основним і найважливішим складовим є без глютеново-казеїнова дієта. Основна її ідея - ПОВНІСТЮ виключити із раціону дитини продукти, що містять казеїн і глютеїн.
Казеїн - молочний білок. Не існує тестів, які точно покажуть необхідність цієї дієти. У цьому випадку кращий тест - перевірка. На протязі трьох тижнів просто не вживайте продукти, що містять казеїн (молоко тварин (можна рослинне - рисове, наприклад), маргарин, якщо він містить молоко, або його композанти, сир, молочні десерти, йогурти, морозиво, та інші продукти, що містять молоко, (тістечка і пироги, булочки, шоколадні батончики, цукерки, шоколад, навіть чорний, і т.д.). Заміняйте молоко рисовим, кокосовим, каштановим або мигдальним).
Якщо на протязі цього часу помітні хоч якісь зміни - треба продовжувати дотримуватись дієти.
Глютеїн - пшеничний білок. Багато продуктів містять саме його (усі злакові - наприклад пшениця, овес, ячмінь).
пшениця, ячмінь, ячна крупа, перлова крупа, жито, овес, полба
хлібобулочні вироби, солодка випічка - шоколадки (як плитки, так і батончики - спробуйте самі робити трюфелі з какао), цукерки
злаки до сніданку і мюслі
піца, пироги і все на основі сиру і масла
все, що продається в магазині без етикетки про склад
продукти, до складу яких входить солод (ячмінь) і амідон
Проба безглютенової дієти дуже складна. Вона вимагає корінних змін у житті. Пробувати дієту треба на 4 місяці. Якщо допомогло - притримуватися і далі, якщо ні - дитина все одно хоч на якийсь час повинна знову отримувати цю дієту.
Продукти, які можна вживати:
1. Більше овочів: кольорова капуста, броколі, стручкова квасоля, кабачки, баклажани, морква, цибуля, огірки, буряк, гриби (небагато), гарбуз, салат, і ін.
2. М'ясо: будь-яке (якщо немає алергії - перевірте, може бути алергія на яловичину, оскільки її протеїни "нагадують" молочні. Обережно з ковбасними виробами, які можуть містити композанти молока); перевіряйте етикетки шинки, ковбас, сосисок і так далі
3. Риба: надавайте перевагу маленькій: сардини. скумбрія, кілька, оселедець
4. Десерт: по-перше, фрукти; банани, виноград (добре для дезінтоксикації), груші, сливи, ананас, абрикоса, і інші свіжі або в компотах. Домашня випічка з рису, гороху, гречки, крохмалю, масла (оливки, волоський горіх, соняшникове, виноградних кісточок, якщо знайдете - пальмовий маргарин або рослинний маргарин), яєць (не можна лише якщо є алергія, а так у випічці вони легко засвоюються), мало цукру, але можна мед, стевію, родзинки і так далі
5. Вода: якомога більше для виведення шлаків, поперемінно м'яку і мінералізовану (див. етикетки по мінералізації), сік: ананасний, абрикосовий, морквяний, апельсиновий і соки червоних ягід можна включати, якщо немає на них реакції
6. Додатки до салату: рослинна олія і трави (кинза і мелений коріандр для детоксикації, цибуля і часник, кріп, петрушка, базилік і т.д.)
7. Сніданок: сухофрукти (родзинки, чорнослив і ін), горіхи, злаки без глютену, яйця, домашня випічка, мед, варення і фруктове пюре без цукру (можна з фруктозою), рисове, кокосове і мигдалеве молоко, хліб без глютену і галети, млинці, оладки і домашні вафлі
8. Полудень: Фрукти, фруктові пюре і компоти, домашня випічка. 


Арттерапія. З дітьми, які страждають на аутизм, проводять Арт - терапію, тобто лікування малюнками, малюванням. Психолог спочатку просить у дитини що-небудь намалювати, потім, якщо він це робить, не настирно просить дитину розповісти про його малюнок. Тим самим аутична дитина залучається у діяльність, розвивається її рухова і мовна активність, і захворювання по - трохи відступає. 

Розвиваючі ігри. Дуже велике значення в житті кожної дитини відіграють ігри. Під час гри із дитиною, яка хвора на аутизм, слід пам’ятати, що їй весь матеріал дається складніше, ніж звичайній дитині. Тому треба давати їй час, щоб подумати.
Ігри. Приклад однієї гри, в яку з дітьми, хворими на аутизм, грається психолог:
Гра Ручки.
Хід гри: група із 3-4 дітей сідає перед психологом. Психолог бере дитину за руку і ритмічно плескає своєю рукою по руці дитини, повторюючи "Рука моя, рука твоя". Якщо дитина опирається, забирає свою руку, тоді психолог продовжує плескати себе чи грати з іншою дитиною. При згоді дитини на контакт з допомогою рук продовжується плескання руки психолога по руці дитини по типу гри Долоньки.
Як відомо, 90 відсотків всієї інформації сприймається зором. Саме тому існує дуже велика кількість розвиваючих мультфільмів.
Серед них:
•Baby Einstein"
•"Right Brain baby"
•"Left Brain baby" та інші
•"Classical baby"
•"Сім’я Чомучок"
•"Природоведення для найменших"
•"Я можу все!"
•"Фізика для найменших" та інші
В більшості цих мультфільмів головні герої - звірі.
У таких фільмах все описується "по - простому про складне".
Крім того, дитина намагається повторювати дії, що виконують герої мультфільмів, намагається повторювати їхні слова.
Дуже допомагає класична музика. Достатньо лише 30 хвилин на день, щоб покращити мислення дитини.
Для дітей існують спеціальні дитячі розвиваючі комп’ютери.
На них діти можуть вивчити Абетку, назви звірів, слова і багато іншого. Біля картинки з’являється назва об’єкту та комп’ютер читає слово. 



Комментариев нет:

Отправить комментарий